سرویس: تازه های خبرکد خبر: 113850|11:52 - 1405/01/25
نسخه چاپی

طلوع سومار در افق تجارت و زیارت؛ مرزی که از انتظار به آستانه تحقق رسیده است

طلوع سومار در افق تجارت و زیارت؛ مرزی که از انتظار به آستانه تحقق رسیده است
مهم‌ترین شرط اجرای این طرح، اعلام رسمی مرز از سوی طرف عراقی بود که سرانجام ماه گذشته به‌صورت رسمی به ایران ابلاغ شد و مسیر را برای ورود به فاز اجرایی هموار کرد.

به گزارش مطلع الفجر ،* در مرز سومار، جایی که سال‌هاست نام "توسعه" بر زبان‌ها جاری است اما در عمل هنوز فاصله‌هاتا مرز واقعیت ها پابرجاست، اکنون نگاه‌ها بیش از هر زمان دیگری به تصمیم‌های اجرایی و شتاب در تحقق طرح جامع مرزی دوخته شده است؛ طرحی که قطعا در نگاه دلسوزانه و مدبرانه استاندار کرمانشاه و فرماندار گیلانغرب می‌تواند آینده اقتصادی و اجتماعی منطقه را دگرگون کند، اما هنوز از مرحله مصوبه فراتر نرفته است و در سایه تلاش جهادی استاندار و فرماندار گیلانغرب، آهنگ گامها برای عملی کردن این اقدام شتاب گرفته است.

 

طرح جامع مرز سومار که در سال ۱۴۰۰ در کارگروه ویژه مرز استان کرمانشاه به تصویب رسید، یکی از مهم‌ترین اسناد توسعه‌ای برای این گذرگاه راهبردی در گیلانغرب به شمار می‌رود؛ با این حال، تا امروز اجرای کامل آن به دلایل مختلف از جمله الزامات حقوقی و فنی به تأخیر افتاده است.

مهم‌ترین شرط اجرای این طرح، اعلام رسمی مرز از سوی طرف عراقی بود که سرانجام ماه گذشته به‌صورت رسمی به ایران ابلاغ شد و مسیر را برای ورود به فاز اجرایی هموار کرد.

 

در همین چارچوب،مهندس رضایی فرماندار گیلانغرب با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده، در یک جمع‌بندی کوتاه اعلام کرده است که موضوع به استاندار محترم کرمانشاه گزارش شده و با دستور ایشان، روند اجرای  بستر طرح در دو فاز آغاز شده و بخش‌هایی از اراضی مورد نیاز نیز تعیین تکلیف شده است.

 

با این حال، آنچه امروز در متن جامعه محلی گیلان‌غرب و سومار دیده می‌شود، فراتر از گزارش‌های اداری است؛ مردم این منطقه با صراحت از مسئولان ارشد استان، به‌ویژه استاندار کرمانشاه دکتر حبیبی و فرماندار شهرستان، انتظار دارند روند ابلاغ نهایی طرح جامع مرز بدون تأخیر اداری و بروکراسی‌های فرساینده  دلسوزانه تسریع شود.

 

درخواست اصلی مردم، عبور مرز سومار از وضعیت بلاتکلیفی و تبدیل آن به یک پایانه رسمی و فعال است؛ پایانه‌ای که نه‌تنها زیرساخت‌های گمرکی، گذرنامه و ایکس‌ری را به‌صورت کامل در خود جای دهد، بلکه به‌عنوان یک مرز بین‌المللی تثبیت‌شده، نقش واقعی خود را در تجارت و ترانزیت که نه بلکه در تردد زوار و حتی واردات و فعالیت های چمدانی و کوله بری  ایفا کند.

 

در کنار این مطالبه، موضوع تردد زائران اربعین حسینی از مرز سوماراگرچه از قبل در ستاد اربعیناستان مطرح و سومار به عنوان دومین مرز،تردد زوار در کرمانشاه تایید شده، نیز به یکی از خواسته‌های جدی مردم و فعالان منطقه تبدیل شده است.

آنان معتقدند عملیاتی شدن این مسیر، می‌تواند سومار را به یکی از کانون‌های مهم عبور زائران در غرب کشور تبدیل کرده و در کنار آثار معنوی، پیامدهای عمرانی و اقتصادی گسترده‌ای برای شهرستان گیلان‌غرب به همراه داشته باشد.

 

مردم منطقه بر این باورند که فعال شدن این مرز، تنها یک پروژه اداری نیست، بلکه نقطه آغاز یک تحول زیرساختی است؛ تحولی که می‌تواند پروژه‌های نیمه‌تمام و مهمی همچون مسیر ارتباطی زله‌زرد به سومار را نیز در اولویت ملی قرار داده و زمینه جذب اعتبارات پایدار را فراهم کند.

 

اکنون سومار در نقطه‌ای ایستاده است که فاصله آن با توسعه، نه در جغرافیا، بلکه در تصمیم و سرعت اجرا معنا می‌یابد؛ و نگاه‌ها بیش از هر زمان دیگری به این پرسش دوخته شده است که آیا طرح جامع مرز، سرانجام از روی کاغذ به میدان عمل خواهد رسید یا همچنان در انتظار ابلاغ نهایی باقی خواهد ماند.

✍️مجتبی جنگلی نیا